LOCH LOMOND 10YO VITICCHIO BOLGHERI, TOSCANE Gedurende zes maanden wordt deze 10 jaar oude Loch Lomond whisky ondergedompeld in een gebruikt wijnvat waar eerder de Viticchio Bolgheri, Toscane in heeft mogen rijpen. En juist het gebruik van dit wijnvat vertaalt zich in duidelijk waarneembare tonen van klein rood fruit, bramen en zelfs kersen. Ook weer hints van verse sinaasappel, bloemenhoning en rijpe sultana’s. Romig vanillecomponenten afkomstig van het houten vat voegen zoetheid, kruidigheid en nootachtige aroma’s toe aan deze uitzonderlijke whisky. De whisky wordt afgevuld op 50% alcohol, bezit natuurlijke kleurstoffen en word niet koud gefilterd.
VITICCIO BOLGHERI In het hart van de Toscane, op de glooiende heuvels van het dorpje Greve in Chianti, ligt het prachtige wijngoed Viticcio. Sinds 1964 wordt hier met zorg, liefde en toewijding wijn gemaakt. Viticcio is zeer vooruitstrevend, dynamisch en buitengewoon succesvol als het gaat om het maken van wijnen van hoge kwaliteit. Sinds 2013 zijn alle percelen van hun wijngaarden biologisch gecertificeerd. Het landgoed omvat in totaal 58 hectare aan wijngaarden, waarvan 28 hectare gelegen is in het historische kerngebied van de Chianti. Alleen hiervandaan mag chianti classico komen, wijnen die voor minstens 80% uit sangiovese bestaan en met trots het symbool van de zwarte haan dragen. De top chianti classico van Viticcio is de Prunaio Gran Selezione. Wijnmaker Daniele Innocenti laat deze topwijn een minimale rijping van 30 maanden ondergaan. Naast wijngaarden in chianti classico, bezit het wijnhuis ook wijngaarden (30 hectare) in de kuststrook Maremma, binnen de appellatie Bolgheri. Hier staan internationale druivenrassen aangeplant zoals cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Deze druiven worden gebruikt voor de productie van de Viticcio Bolgheri, een wijn die, net zoals in Bordeaux, rijpt in barriques.
LOCH LOMOND 10YO YARDEN CABERNET SAUVIGNON, GOLAN HEIGHTS WINERY Ook deze 10YO Loch Lomond ondergaat een woodfinish van wederom niet minder dan zes maanden maar dit keer op gebruikte vaten waar voorheen de Yarden Cabernet Sauvignon op heeft gerijpt.Als eerste komen impressies van siroop, verse kokos en zachte bloemenhoning naar voren, direct gevolgd door zongerijpte sultana's en rozijnen. Hints van kaneel en gesuikerde sinaasappel maken het smaakpalet compleet en maken ook dat deze Loch Lomond 10YO Yarden Cabernet Sauvignon tot een ware smaakbom! De whisky wordt afgevuld op 50% alcohol, bezit natuurlijke kleurstoffen en wordt niet koud gefilterd.
GOLAN HEIGHTS YARDEN CABERNET SAUVIGNON Zoals overal ter wereld in de beste wijngebieden, draait alles om het "terroir", de combinatie van ondergrond en klimaat, ook bij Golan Heights Winery, gelegen op de Golan Hoogvlakte. Hoewel het in de omgeving van origine een warm klimaat betreft, worden de wijngaarden van dit wijnhuis, door de hoge ligging toch aangemerkt als "cool climate". Dit, in combinatie met de vulkanische ondergrond, maakt dat hun wijnen tot de top van de wereld behoren. De Yarden wijnen vormen het boegbeeld van het wijnhuis. Hier komen de mooiste druiven van de beste wijngaarden in samen. De naam verwijst naar de rivier de Jordaan (Yarden in het Hebreeuws).
LOCH LOMOND 10YO CANTINE PELLEGRINO MARSALA WOODFINISH Deze bijzondere 10YO Loch Lomond ondergaat een woodfinish van niet minder dan zes maanden op een origineel marsala vat van het wijnhuis Pellegrino op Sicilië. Deze whisky kenmerkt zich door de typische marsala tonen, afgewisseld met impressies van rijpe abrikozen en sinaasappelmarmelade, gevolgd door hints van nootmuskaat en gemberbrood. Tonen van citrus, honing en rozijnen maken deze 10 jaar oude Loch Lomond whisky compleet en geven de whisky ook een lange, warme finale. De whisky wordt afgevuld op 50% alcohol, bezit natuurlijke kleurstoffen. Deze Loch Lomond 10YO wordt niet koud gefilterd.
CANTINE PELLEGRINO MARSALA VERGINE RISERVA De familie Carlo Pellegrino maakt op het eiland Sicilië al sinds 1880 marsala (versterkte wijn) en stille wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren 3 wijnhuizen gebouwd: de historische kelder midden in de stad Marsala voor het maken van de marsala; het moderne wijnhuis net buiten de stad waar de stille wijnen worden gemaakt, uitgerust met de modernste technieken; en dan nog het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, waar de zibibbo-druif (muskaat) wordt gevinifieerd voor de zoete witte wijnen. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio's rondom de stad Marsala groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d'avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en caterratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d'avola en de nerello mascalese. Zowel de rode als de witte druiven laten zich goed blenden met de internationale druivenrassen zoals syrah en chardonnay en worden vaak toegevoegd om de herkenbaarheid voor de consument groter te maken. De mensen zijn er bijzonder gastvrij, ook bij Pellegrino in Marsala wordt u met open armen ontvangen. Men praat er graag over de bijzonderheden van het eiland en de heerlijke keuken. Ze zijn er niet voor niets trots op Siciliaan te zijn. De druivenstokken van de grillo, cataratto en inzolia, druivenrassen die worden gebruikt voor de productie van Marsala Vergine Riserva, staan op een lichte kleigrond, niet ver van de westkust van Sicilië op een hoogte van 100-200 meter boven zeeniveau. Het Mediterrane klimaat zorgt voor milde winters, weinig regen en hele hete en winderige zomers. Onder deze omstandigheden wordt er half september geoogst als de druiven heel rijp zijn. De fermentatie temperatuur is 20-22 graden Celsius. De wijn wordt versterkt door pure wijnalcohol tot hij zijn optimale sterkte heeft bereikt van 19%. Daarna ligt de marsala meer dan 10 jaar op eikenhouten vaten van 80hl en 50hl. |
|